Te Szedd! a Balokány-ligetben és környékén

Post

  |  

Délelőtt 9 órakor tizenkilencen, szitáló esőben kezdjük a takarítást. A szokásos csapatot kiegészíti a Citibank 6 főből álló kollektívája. Ők a felső sétány takarításának állnak neki, egészen a Zsolnay Negyedig. Temérdek eldobált szemetet, üvegeket, sörös poharakat, pillepalackokat kell összegyűjteniük. Mindenütt fellelhető a sok szemét a padok alatt, a padok réseibe dugva, a virágágyásokban. A balokányos csapat a Tudásközpont szervizútja és a vasút mentén kezdi a munkát.

Maradtunk még elegen, hogy a tó körül a nagyra nőtt vizes fűben szedegessük a szokásos szemetet. A két szemetes edény telepítése óta lényegesen kevesebb az eldobált szemét. Hetente legalább két alkalommal körbesétáljuk a tavat, és összeszedjük a látómezőbe kerülő szemetet. Sokan keresik fel a ligetet, minden korosztály megtalálható közöttük. Sajnos kevésnek bizonyul a két kis szemétgyűjtő. A felső betonsétányon egyetlen ilyen edény sem található, onnan rengeteg szemetet fúj le a szél a tó partjára és sajnos a tóba is.

Ketten a tóból a zöldmoszatot, faágakat, üvegeket, ruhadarabokat, műanyagflakonokat, pezsgősüvegeket halásszák le. Szétválogatják az anyagokat, és mindegyiket a megfelelő tárolási helyre szállítják.

A Te Szedd!-feliratú, szeméttel megtöltött zsákok a szorgos munkának köszönhetően szaporodnak a park nyugati kerítéslábazatánál. Közben kisütött a Nap a lelkes munkásokra, és a vízcseppeket nagyrészt eltávolította a fűszálakról.

Lassan mindenki elvégzi a vállalt terület takarítását, és a megbeszélteknek megfelelően összeállunk egy közös fotó elkészítéséhez. Vidám szempárok figyelnek felém és várják, hogy megörökítsem ezt a munka által összekovácsolódott, lelkes társaságot.

Megköszönöm a becsületes munkát mindenkinek, és a Balokány-liget legközelebbi takarítására is meghívom a résztvevőket. 

Baumann József munkaszervező

 

None :P None :P