Aki aranyesőt fakasztott a föld alól (Dunántúli Napló)

Post

  |  

A Balokány-tó körüli takarítási akciók szervezője, a civil fejlesztések egyik ötletgazdája, Baumann József kapta a múlt héten az I. Balokány-ligetért Díjat.

 

Amikor rátalálok, éppen algát mer a tóból, a másik kezében meg egy integrált áramkörökkel teli fémvázat tart.

– Nem csaptam fel amatőr rádiósnak, csak szedem a tó körül is a szemetet – mondja Baumann József, majd két jókora műanyag kábelszigetelést is előhúz a fűből.

– Nem az EKF-beruházások keretében kellett volna a Balokányligetet rendbe tenni?

– Hát ez valahogy kimaradt. Pedig a város nemigen dúskál élő vízben. A tó ráadásul most exponált helyre került, agyondicsért kultúrlétesítmények közé. Éppen ezért igyekszünk civil összefogással „valaki földjét” csinálni a ligetből.

– Kiből áll az önkéntes csapat?

– Kéttucat szervezet fogott össze. Havonta tartunk közös nagytakarítást, de jómagam hetente több órát itt rendezkedem.

– Afféle parkőrként?

– Több ez annál. Természetvédőként a mecseki forrásokat tartom karban, és itt is akad néhány föld alatti vízfolyás, ami a tavat táplálja. Rá is leltem két különleges forrásra, s hasznosítási javaslatokat tettem. Az egyikből lett az Aranyeső-szökőkút, mely a 6-os út alól több méteres vízsugarakat lövell a tóba… Vagyis, ha lesz pénz a hozzá tartozó szivattyú működtetésére.

– Miként tervezik a Balokány-tó jövőjét a civil szervezetek?

– A liget keresett régi nyugalmát szeretnénk visszahozni. Felújítjuk a volt diszkóépületet is, ahol város- és természetismertető előadásokat tartunk, és építünk egy játszóteret.

– És ha befuccsol a program?

– Polgári természetőr vagyok és nyílt túrákat vezetek mindenfelé a Mecsekbe, vagyis a várost viszem a természetbe. Sikerülnie kell végre a természetet is visszacsempészni a városba, legalább egy apró zöld sziget erejéig.

 

Mélyből a zöldbe

Baumann József 1951-ben született Komlón. Pécsett végzett erősáramú villanyszerelőként, majd 1971-től negyedszázadon át az MÉV III-as üzemében dolgozott, s már bányász-nyugdíjasként tíz éven át volt a Nagy Lajos Gimnázium karbantartója. 1983 óta természetjáró, a mecseki források, erdei pihenők gondozója. Nős, felesége, Ágnes a Baranyai Természetbarátok Szövetségének titkára. Lányuk, Ági, 41 éves, s két unokájuk van, Renáta 18, Ákos 12 esztendős.

(http://bama.hu/baranya/kozelet/aki-aranyesot-fakasztott-a-fold-alol-441832)

None :P None :P