Takarítás a megújuló Balokány-ligetben

Post

  |  

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és a BIOKOM Kft. eredetileg 2012. április 14-ére (szombatra) hirdetett meg tavaszi nagytakarítást a lakosság és a pécsi szervezetek, cégek számára. A Balokány Ligerért Összefogás csatlakozott a felhíváshoz, és a rossz idő ellenére 12 fővel megjelent az esőfelhőkkel borított szürke égbolt alatt.

 

A fák ágait északi szél rángatja, és a tó felszínén lebegő zöld algaszőnyeget a tó déli, zsilippel lezárt oldalához terelgeti. Előkerülnek a zsákok és a szerszámok, majd a lelkes csapat elindul, és mindenféle szemetet, nem a környezethez tartozó dolgot zsákokba gyűjt. Fent a Zsolnay út mentén végre elkezdődtek a munkák, műkőlapokkal befedik a volt kerítés lábazatát, javítják a járólapokat. A kerítés lábazata mellé sövénynek való cserjéket ültetnek, és virágok kerülnek melléjük idővel. A szivattyúház tetején lakatosok próbálják az új vaskorlátokat, majd a műhelybe viszik kis kiigazításra. Reménykedünk, hogy az új sétány hiányzó elemei is helyükre kerülnek hamarosan, és a betonpadok mellé szemetes edényeket helyeznek ki. A sétány világítása már hónapok óta készen van, csak a vezényszót várják, hogy felvillanhassanak és bevilágítsák az útvonalát. A tóparti világítás is készül, a hónap végére ígérik az üzembe helyezést.

Lassan minden fa kibontja virágait; a gyorsabbak már leveleiket bontogatják. A sétány betonpadjai alól kisöpörjük a szemetet, lehullott leveleket, és szelektíven válogatva a zsákokba tesszük. Öröm végignézni a megtisztított sétányon. Az Aranyeső-forrás környékét szépen feltakarítjuk, és lemossuk a forrás előterét.

Az elmúlt napon már kipróbáltuk a forrás szökőkútját és vízelnyelő rendszerét, ami jól működik. Sajnos a tó szökőkútjának nyomócsöve megsérült a földmunkák során, amit javítani kell. Néhány nap múlva a nyugati forrásnál a TM. Hidro-szer Kft. munkatársai visszarakják a járdalapokat, és szebb lesz a forrás környezete. Kibújtak a nőszirmok és a sásliliomok, reméljük nem tépkedik le virágaikat az erre sétálók.

A megtelt és lekötözött zsákokat a szervízút mellé visszük, hogy könnyebb legyen az elszállításuk. Itt maradt őszről egy köbméter avar, amit egy „giga” méretű zsákba tömködünk, majd a közeli fának támasztunk.

Két óra leforgása alatt eltüntettük a szemetet a környékről, és jobb érzéssel lehet sétálni a Balokány-ligetben. A Balokány Ligetért Összefogás a következő hétvégén ismét csinosítani fogja ezt a szép zöldterületet.

Baumann József munkaszervező

None :P None :P