Tábla jelzi a helyi védettséget a ligetben

Post

  |  

A liget északnyugati sarkánál, a sétány elején kihelyezésre került a helyi természetvédelmi terület határát jelző tábla. A Balokány-liget helyi védettség alá helyezéséről a pécsi közgyűlés még 2011. júniusában, a 302/2011. (06.23.) számú határozatában döntött.

A 40513/2. helyrajzi számon elhelyezkedő ingatlan mindössze 1,6736 hektár, ezen belül a Balokány-tó területe 4600 m² (vízmélysége 1,5-2,5 méter között mozog). A mai formájában 1933-ban kialakított tó erősen módosított víztest, melyet karsztos eredetű (felszíni és felszín alatti) források táplálnak.

A rendelet 2. számú melléklete értelmében a terület természetvédelmi rendeltetése a kiterjedt városi közpark rendszer koros dísznövényanyagának megőrzése. A védelem konkrét célja a városközpont fontos, többé-kevésbé összefüggő zöldfelületének a megóvása, illetve a ligetben található két foglalt forrás, egy mélyfúrású kút és a talpforrások által táplált Balokány-tó védelme.

A természetvédelmi oltalmat az indokolta, hogy az Aranyeső-forrás, a Balokány-forrás és a szivattyúházban található, mélyfúrású kút, illetve a tavat tápláló talpforrások (és ennek alapján a tó is) a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény értelmében védett természeti értékek.

Ezek mellett a főként díszfákkal jellemezhető növényanyag is jelentős értéket képvisel, bár teljes mértékben mesterséges kialakítású, és régóta intenzív használat alatt áll. Külön megemlítendők a városi viszonylatban ritkaságszámba menő mocsári ciprusok a tó partján, melyek számára kedvező élleteret jelent a területre jellemző, magas talajvízszint.

A Balokány-liget a folyamatban lévő fejlesztések és rekonstrukció után szabadtéri rendezvények, kulturális események helyszíne lesz, amiben nagy szerepe lesz a klímát jótékonyan befolyásoló, esztétikus környezetnek.

A terület látogatottságának növekedése miatt fontos a tó vízminőségének javítása, a koros fák karbantartása a balesetveszély megelőzése érdekében, valamint a teljes növényanyag esztétikai és egészségügyi célú gondozása.

A liget szempontjából területileg illetékes természetvédelmi hatóság a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (http://www.ddkvf.hu).

 

Forrás:    23/2011. (V. 31.) önkormányzati rendelet Pécs helyi jelentőségű védett természeti értékeiről (http://eugyintezes.pecs.hu/download/index.php?id=289837)

None :P None :P