Faültetés a Balokány-ligetben

Post

  |  

2013. november 27., szerda délután. A faültetéshez kellemes az időjárás. A megjelentek minden korosztályt képviselnek, hogy ebben a nemes feladatban részt vegyenek.

A BIOKOM Kft. munkatársai már kijelölték a felső sétány fölötti, kis rézsűben a fák helyét, kiásták a méretes gödröket az előnevelt, három méter magas kőrisfáknak. A szervezők munkavezetője elmondja, hogy mire ügyeljünk az ültetés során.

Elkezdődik a fák behelyezése a gödrökbe; ezeket a fiatalabb és idősebb generáció képviselői egyenesen tartják, amíg a lapátosok földdel rögzítik. A sor két végén és a közepén lévőt zsinórba állítjuk, és ezekhez nézzük vonalba a többi tíz, ültetésre váró fát. Nagy a nyüzsgés a közel száz méteres távon, mindenütt szorgos emberek lapátolnak, kapával húzzák a gödrökbe a földet, és rögzítésre szolgáló karókat ütnek a gödrök szélébe.

Szép vigyázzállásban feszítenek az ültetett fák, amikor szorgos kezek zsinórral rögzítik a két levert karó közé. A fa völgy felőli részén a gödörnek a csapadékvíz részére vályút alakítunk ki, hogy minél több víz jusson a gyökerekhez.

Alig telik el egy óra és minden fa a helyén áll, már csak a bolygatott földet gereblyézik szorgos munkások. A betonsétányra lábbal felhordott sáros lábnyomokat eltüntetjük seprűk segítségével, és ezzel befejeztük a faültetést városunk „Zöld szíve” fölött.

Az utolsó fotókat készítem a szép sorban álló fákról, amikor megjelenik egy lajtos kocsi, és az ültetett fákat öntözni kezdik, hogy a faültetési technológia utolsó fázisa is teljesüljön. Tavasszal az elsők között leszek biztosan, akik a rügyek hízását figyelve várják a fák első életjeleit.

Baumann József

None :P None :P