Nyárra ismét régi fényében tündökölhet a Balokány-liget (Pécsma.hu)

Post

  |  

A Pintér János Parkmegújítási Program keretében már elkezdődtek a munkák, amelyek nyomán május végére, június elejére teljes egészében meg fog szépülni a Balokány-liget. Új játszótér, frissen kialakított füves területek és akadálymentes feljárók készülnek.

Az előző évben indult el az önkormányzat Pintér János nevét viselő parkmegújítási programja, 2021-ben Pécs hat közterülete szépülte meg a Biokom munkája nyomán. A sikeren felbuzdulva idén is folytatódnak a rekonstrukciók újabb és újabb városi köztereken. A múlt héten számoltunk be arról, hogy a Vince utcában lévő Hamerli park kipofozását már el is kezdte a városüzemeltetési vállalat, ma pedig újabb helyszínt jelentett be a Biokom. A Balokány-liget kerül sorra, a cég munkatársai pedig már meg is kezdték a munkákat. esz is dolog bőven, legalábbis ez derült ki a Biokom ügyvezetőjének, Meixner Barnának a nyilatkozatából.

– Már részben elbontottuk, és a következő napokban további betonfelületeket fogunk elbontani a Balokányban – mondta el lapunknak Meixner. – Ezeknek a felületeknek az állapota nagyon leromlott, és sajnos sok esetben funkciójukat vesztették már. Ahol korábban beton volt, ott gyepesíteni fogunk, tehát egy parkosítási munka indul el. Az északi sétányra vezető akadálymentes feljárót fogunk készíteni, rendbehozzuk a színpad előtti lelátót, és a tó körüli sétány is meg fog újulni. Ezen kívül utcabútorokat fogunk kihelyezni, és a liget dél-keleti sarkában építeni fogunk egy játszóteret is. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor május végére, június elejére készülünk el mindennel, onnantól pedig a tó környezete ismét méltó lesz régi híréhez. Pécsnek egy olyan parkja fog kialakulni, ahova szívesen látogathatnak majd ki az itt lakók.

A terület önkormányzati képviselője, Horváth Tamás kiemelte a Balokány-ligetért Egyesület munkáját, nélkülük ugyanis most nem tarthatna itt a munka.

 

– Nagyon büszkék vagyunk az egyesület munkájára, örülünk annak, hogy már több mint tíz éve dolgoznak azon, hogy megújítsák a tó környezetét – kezdte a képviselő. – Az utolsó három évben már a városvezetéssel együtt dolgozhattunk mindezen. Elkészült már a színpad, egy kamerarendszer, a világítás, és hamarosan kész lesz a játszótér is. Szeretnénk minél jobban bevonni a pécsieket is a felújításba, hogy olyan formát öltsön végül a liget, amely minden igényt kielégít. Ezért április 8-án, péntekig várjuk a lakossági javaslatokat, hogy mit szeretnének még látni a Balokányban. Amit a Biokom az ötletek közül meg tud valósítani, azzal bővíteni fogjuk a fejlesztési tervet.

Az ötletét tehát bárki elküldheti, a balokany@biokom.hu e-mai-címre április 8-ig.

– A civil együttműködés 2010-ben jött létre, akkor alakult meg ugyanis a Balokány-ligetért Egyesület – tudtuk meg a szervezet koordinátorától, Pánovics Attilától. – Folyamatosan kaptunk visszajelzéseket a lakosságtól, hogy mit szeretnének itt látni. Az utóbbi éveben folyamatosak voltak a beruházások, 2020-ban és 21-ben a legnagyobbak valósultak meg. A tószínpad és az előtte lévő burkolatcsere után most jön a többi nagy fejlesztés, a régi vágyunkkal, egy játszótérrel együtt. Amikor ez elkészül a tavasz végére, minden adott lesz ahhoz, hogy ismét egy népszerű, pezsgő közterületté váljon a Balokány.

Pánovics elmondta még, hogy az egyesület egy pályázaton most nyert pénzt arra, hogy újraindíthassák a csónakázást is, így a régi csónakokat fel tudják újítani és újakat is tudnak vásárolni. Sőt, a terveik között szerepel még a Pepita épületében egy büfé kialakítása is.

https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/nyarra-ismet-regi-fenyeben-tundokolhet-a-balokany-liget/

None :P None :P