Miért zöldüljön a város? (ROYALKERT részlet)

Post

  |  

ZÖLDEN MINDEN JOBB!

A tudatosan átgondolt és rendszeresen karbantartott zöld területek hozzájárulnak az egészségesebb városi élethez.

Napjainkban a városi lakosság részaránya kétszeresére nőtt a XX. század eleji viszonyokhoz képest, ez egyúttal az ipari és gazdasági tevékenységek fokozódásához vezetett a városokban. Építkezések, különböző projektek megvalósítása révén a burkolt felszínek aránya rohamosan növekszik, a zöldfelületek mérete és száma drámaian csökken. Sok esetben ezek egyik napról a másikra tűnnek el, pedig a cserjékkel és fákkal borított területek környezetre gyakorolt hatása nagyon jelentős és sokrétű.

A növényekkel borított területek nagymértékben alakítják a városok sajátos éghajlatát, jótékonyan hatnak a környezetük hőmérsékletére, illetve csökkentik a légszennyezettség mértékét és javítják a légkör állapotát. Mindemellett a városi lakosság komfortérzetének fenntartását is szolgálják. Ha lakóhelyet kellene választanunk biztosan mindannyian egy zöld felületekkel sűrűn borított várost választanánk, a képen látható betonrengeteg helyett.

Egy egészséges városban, ahol cél a lakosok általános egészségének fenntartása, mindenképpen szem előtt kell tartanunk a városi zöldfelületek fejlesztését.

Nézzük is, mivel járul hozzá a növényzet a városok pozitív környezeti állapotához:

  • A városi növények tompítják a zajt.
  • A növények párolgásukkal hőt vonnak el a környezetből, ami kedvező légáramlást eredményez. A városok növényzettel fedett részei csökkentik a hősziget-intenzitást is. Akár 4-5°C-kal is hűvösebb a levegő a növényzettel fedett felszínek környezetében a vízzáró burkolatú felületekhez képest.
  • A fák, cserjék növelik a biodiverzitást: otthont adnak rengeteg madárfajnak, ízeltlábúnak és más növényfajoknak is.
  • A növények – azon belül főleg a fás szárúak- eredményesen szűrik meg a levegőt a szálló portól, szennyeződésektől és az oxigéntermelésének köszönhetően tartósan frissítik a városi levegőt.
  • Az egyre szélsőségesebb időjárás következtében az esővíz gyűjtése és elvezetése komoly problémát jelent. A minél sűrűbb lombozat csökkenti az áradások vagy éppen a szárazság veszélyét.
A környezetre gyakorolt pozitív hatásuk mellett a városi lakosság számára is számtalan előnyt tartogatnak:
  • Egy-egy beékelődő park a találkozások színtere, ahol erősödik az emberek közötti kohézió, kapcsolatok alakulnak ki, kellemes emlékek elevenednek fel.
  • A zöldfelületek teret adnak a szabadban szervezett programoknak, a sportolni vágyóknak kiváló helyszínt biztosítanak.
  • A magas színvonalú, esztétikus parkok és növényekkel borított területek nem csak a lakosság számára nyújtanak kellemes komfortérzetet, hanem turistavonzó hatásuk is maGAS.

Forrás: https://royalkert.hu/altalanos/hirek/miert-zolduljon-a-varos

None :P None :P