A pécsi fürdők rövid története (részlet)

Post

  |  

“A legfontosabb pécsi strand eredete is a török korig nyúlik vissza. A törökül halastavat, tavacskát, mocsarat jelent. A pécsi levéltári iratok között 1701. június 3-án fordul elő először a tó és a környék neve, egy káptalani adásvételi szerződésben.

1838 decemberében Vitéz Ferencz szűrszabó mester bérbe veszi a várostól a „mostan helyre állított Balokánya tavat teljes kiterjedésében, hogy abban halakat tarthasson”. A szigeten borkimérést is létesített, de ezek nem voltak elég kifizetődőek, mert tavasszal úszóiskolát nyitott. 1839 tavaszától nyilvános strand működött a Balokány-tó körül. Nyaranta a strandélet mindenféle beruházás nélkül, szabadon és egyszerűen folyt, mígnem Engel János 1858 januárjában tizenöt évre bérbe vette a területet.

1858-ban nagy változások történtek. A Balokány új bérlője, az izraelita hitközség egyik legbefolyásosabb tagja, Engel Adolf nagyvállalkozó úszófürdőt és kabinfürdőket létesített. „A város általános igénye egy hidegvizű fürdőintézet és úszóiskola létesítésére arra az elhatározásra késztetett a magas hatóságok jóváhagyása esetén, hogy a budai külvárosban fekvő Balukanai tavon ilyen intézetet létesítsek” – áll a beadott tervek német nyelvű magyarázatában. Friedrich Ludwig Jahn németországi testnevelő mozgalmától inspirálva intézményében az úszásoktatásnak is fontos szerepet szánt. Hamarosan megnyílik az „Albert Fő-Herczegről nevezett Pécsi Uszoda és Testgyakorló Intézet”, amelynek programját már 1859-ben kétnyelvű kiadvány ismerteti.

Később Engel hasonló beruházást eszközöl a ma már megszűnt Ráth kertben is. Az Árkád felépítéséig műemléki védelem alatt álló klasszicista gőzfürdő 1861 óta fogadta a vendégeket, tisztasági és sport célokat egyaránt kiszolgálva. A 19. század közepétől nagyon jó üzlet volt Pécsett uszodát és strandot üzemeltetni.

A következő nagy változást a Duna Gőzhajózási Társaság Pécs-Barcs vasútvonalának megépítése hozta, amellyel a Balokány-tavat is kettévágták. 1886-ban a régi, fából készült uszoda helyére újabb, már téglából, cementből épített fürdő került. Parkosították a fürdő és a tó környékét, sétányokat építettek, díszbokrokat ültettek.

A legújabb fürdő 1933-ban készült el, amely egészen az 1980-as évek végéig a város kedvelt strandja volt. A Zsolnay-gyár nagylelkűségének köszönhetően az ország talán legszebb strandja volt a Balokány.”

P. Horváth Tamás

(https://pecsone.hu/cikk/107/egyszer-volt/a-pecsi-fuerdok-roevid-toertenete)

 

None :P None :P