Új zenéket töltöttek a volt fürdőbe a művészek (Bama.hu)

Post

  |  

Új élet költözött az egykori Balokányfürdőbe péntek éjjel, de nem víz, hanem zene és fény töltötte meg a nagymedencét.

A szomszédban működő PTE Művészeti Kar hallgatóinak egy csoportja szervezett ide elektronikus zenei műsort, rövid időre belakva az elhagyatott területet. A 143 fok nevű csoport elektronikus zenei médiaművész hallgatókból áll, és a kísérleti zenéktől a technóig számos műfajban adnak elő szetteket. A DJ-k produkcióit fényfestés is kiegészítette, a mintegy húsz fellépő ritmusait látványos vizuális körítésben tálalták.

A spontán művészi területfoglalás látványos jel, amely a régóta elhanyagolt állapotú egykori fürdőre irányítja a figyelmet. Tény, hogy lapunk olvasói is szinte naponta küldenek üzeneteket a szerkesztőségünkbe, amelyek arról tanúskodnak, mennyire hiányolják a 19. század közepén épült és még a múlt század 80-as éveiben is népszerű fürdőt. Ugyanakkor arra, hogy a strand újjáéledne és akár fesztiválhelyszínként hasznosítanák, nincs okunk következtetni. A mostani partin is csak a nagy medencében és annak is egy szigorúan körbeszalagozott részén mozoghattak a vendégek, a romos műemlék épületeket még megközelíteni is tilos volt.

Amellett, hogy élő az igény a terület rendbetételére, egészen közeli pozitív példa is akad. Talán még sokan emlékeznek rá, hogy hasonló művészi akcióban lakták be fiatalok a Zsolnay-gyár egyik üres épületét 2007-ben, majd egy évre rá már a Pécsi Egyetemi Napok helyszíneként vette birtokba a városi közönség a gyár területét. Itt ma a Zsolnay Kulturális Negyed működik, társbérlettel az egyetemmel. Nyoma sincs az üres csarnokoknak, elhagyott ipari területnek – így talán a Balokány fürdőjének is lehet jövője, kultúrával és új élettel megtöltve.
N. L. (Dunántúli Napló)

None :P None :P