Szabadidőközpont, vizes elemek a Balokányban? (Bama.hu)

Post

  |  

Közös fejlesztést tervez a város az Aquaprofittal a Balokányfürdő egykori helyén.

Elindult a Schlauch-program, aminek fő célja a városképet jelentősen rontó ingatlanok eltüntetése – jelentette be bő két hónapja Girán János, Pécs alpolgármestere. Akkor kezdték az első, e programban kijelölt, a Kodály Központtal szemben lévő, palánkkal eltakart tömbház bontását, amire hatvan napot kapott a kivitelező. Megkérdeztük hát, elvégezték-e a munkát, s van-e azóta terv a kialakult telek és a majdaniak jövőjét illetően. Arra is rákérdeztünk, mi történik azokkal a lakókkal – köztük gyermekes családokkal –, akik a bontásra kijelölt másik két Zsolnay úti, önkormányzati tulajdonú épület valamelyikében élnek.

Megtudtuk, az első ingatlan bontásával végeztek, abban évek óta nem lakott senki. A másik két házat illetően Girán János úgy fogalmazott, még kidolgozás alatt van a város 2016-ra és 2017-re vonatkozó cselekvési terve a Schlauch-program kapcsán. Amint elkészül, akkor tudnak pontos válaszokat adni az érintett családok, lakók és gyerekek számát illetően, de újra kijelenti, hogy minden érintett család, lakó számára az önkormányzat másik önkormányzati ingatlant ajánl fel. Szintén a készülő cselekvési terv ad majd választ arra, mikorra bontják le a másik két épületet, és mi lesz a telkek sorsa.

Az alpolgármester múlt januárban beszélt az út “másik oldaláról”. A Balokány még rendbe nem tett, önkormányzati kézben lévő részére tereprendezést, parkot, játszóteret ígért. A tereprendezést akkor közmunkásokkal elvégeztették, ám azóta nem sok történt. Most közölte: jelenleg is tárgyalásban állnak a Balokányban magántulajdonnal rendelkező cég képviselőivel közös fejlesztési elképzelések megvalósításáról.

Megkerestük az Aquaprofit Zrt.-t, az ő kezükben van jó ideje a Balokány másik fele. Mint emlékezhetnek, a cég a fürdő felújítását, illetve új fürdő és szálloda építését tervezte évekkel korábban, pályáztak is a munkára, de nem kaptak pénzt, azóta a fejlesztés nem indult el, és másik beruházási program sem valósult meg.

A cég marketingmunkatársa, Herczeg Katalin megerősítette, hogy folyamatosan egyeztetnek a várossal egy tervezett beruházás koncepciójáról, mivel jelenleg a Balokány-liget egészének revitalizációján dolgoznak a városvezetéssel és civil szervezetekkel karöltve. A cél egy vizes elemeket is tartalmazó szabadidőközpont kialakítása, egy mindenki számára élhető környezetben. Az építés kezdetének dátuma még nehezen előre jelezhető. A tervezett beruházási programnak csak egy kis része az egykori fürdő területe.

Az aquapark változást hozhat

„Amennyiben a jelenleg tornyosuló akadályok elhárulnak, a célokkal teljes integritásban, akár több ütemben is készülhetnek az egyes funkcióval bíró egységek” – fogalmazott Herczeg Katalin.

Megkérdeztük, miképpen érinti elképzeléseiket, hogy az önkormányzat aquaparkot építtetne az Expo Center közelébe. Közölte: üdvözlendő, ha Pécsett komoly vizes szabadidőtér létesül, de az alapján természetesen újra kell gondolniuk saját beruházásuk „vizes elemeinek” tartalmát.

Hogy részt kívánnak-e venni az akvapark építésében, úgy felelt, a kivitelezőt várhatóan közbeszerzés keretében választják ki. Információnk szerint a városi fürdő és a Balokány-liget fejlesztése, illetve a területek értékesítése „egymásra találhat”, de erre csupán annyit mondott, folyamatosan egyeztetnek az önkormányzattal a projektlehetőségekről.

Babos A. (Dunántúli Napló)

http://www.bama.hu/baranya/kozelet/szabadidokozpont-vizes-elemek-a-balokanyban-660854

None :P None :P