Megszaporodtak a rongálások a Balokány-ligetben

Post

  |  

A hőmérséklet emelkedésével ismét megjelentek a vandálok a Balokányban. Tavasszal az illegális hulladékot lerakók okoztak több alkalommal meglepetéseket a liget területén, az elmúlt hetekben már a tó partján álló tájékoztató táblát és két kültéri szemetest rongáltak meg, nem kímélték a védett növényeket, a frissen kiültetett díszcserjéket és virágokat, és immár sokadik alkalommal leverték a természetvédelmi terület határát jelző táblát is.

Sajnos hiába került kihelyezésre egy darab térfigyelő kamera a sétány közepén, a fák miatt nem látja a tó körüli részeket sem, arról nem is beszélve, hogy azonnali fellépésre lenne szükség, ha a közterület-felügyelet észlel valamit a kamerán keresztül. A volt Balokányfürdő előtti területrész kitisztítása januárban megtörtént, de azon a részen még kamera sincs. És akkor nem beszéltünk még a tiltás ellenére fürdőzőkről, amatőr horgászokról, felelőtlen kutyatulajdonosokról, stb.

A Balokány-ligetet négy éve fejlesztik a Balokány Ligetért Összefogás tagjai. 2010-ben még így nézett ki a terület:

DSCN7884Ehhez képest az elmúlt években számos rendezvény (pl. Kritikus Tömeg kerékpáros felvonulás, Víz Világnapja, városi majális) és több fejlesztés is megvalósult a ligetben:

  • az Aranyeső-forrás kitisztítása és egy szökőkút kialakítása a forrás falazatán,
  • új köztéri szemetesek és padok kihelyezése, a régi padok felújítása,
  • a közvilágítás korszerűsítése,
  • egy uniós pályázati kiírásnak (DDOP 2011-3.1.3.F – Regionális civil szervezetek infrastrukturális feltételeinek fejlesztése) köszönhetően a Pepita épületének felújítása és átadása,
  • csónakok beszerzése és díszhalak telepítése,
  • az épület előtti padsorok felújítása,
  • ivókút kihelyezése,
  • kosárpalánk felállítása,
  • ismertető táblák elhelyezése a liget ritka és értékes fái mellett,
  • a terület részleges akadálymentesítése.

Különösen az idei évben gyorsult fel látványosan az eddigi tendencia, hogy a liget rendezetté válásával folyamatosan nő a látogatók száma, egyre többen keresik fel kikapcsolódás céljából a parkot.

Sajnos amennyiben nem történik sürgős fellépés a további rongálások megelőzése érdekében, akkor a civilek nem lesznek képesek folyamatosan őriztetni a területet, és orvosolni a bekövetkezett károkat. Csak a jelenlegi helyzet javításával, állandó felügyelettel lehet elejét venni a vandálok tevékenységének, és növelni a közbiztonságot az egyébként is problémákkal terhelt városrészben.

Ennek érdekében a Balokány-ligetért Egyesület feljelentést tett a rongálások miatt, felvette a kapcsolatot a közterület-felügyelettel, és javaslatokat tesz a pécsi önkormányzat (a terület tulajdonosa) felé a megteendő lépésekre. Azonnali és hatékony intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy meg tudjuk óvni a Balokány-ligetet, “Pécs zöld szívét”. Vigyázzunk rá együtt!

 

None :P None :P