Sajtóközlemény: “Elvarázsolt liget – A hétvégén tartották az első farsangi mulatságot a megújult pécsi Balokányban”

Post

  |  

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 ELVARÁZSOLT LIGET – A HÉTVÉGÉN TARTOTTÁK AZ ELSŐ FARSANGI MULATSÁGOT A MEGÚJULT PÉCSI BALOKÁNYBAN

 2014. február 17.

Hamisítatlan farsangi kavalkád várta a hétvégén a pécsi Balokányba látogatókat: kicsik és nagyok közösen fejtették meg azt a varázsigét, amely feloldotta a ligetet elvarázsoló gonosz hókuszpókusz átkát; kiderült, tényleg igazi volt a boszorkány, akit a liget taván átúsztattak, ezért máglyára is került a banya; de a legnagyobb közönségcsalogató kétségtelenül a Mohácsról első ízben Pécsre látogató két busó volt.

 Sokakat csalogatott a Balokányba a hétvégi verőfényes napsütés és az izgalmasnak ígérkező farsangi mulatság. A ligetben pedig jelmezbe öltözött szervezők sürögtek-forogtak. – Sok a dolgunk – mondta Pánki Betti, az egyik munkatárs -, hiszen egy gonosz varázsló elvarázsolta a Balokány-ligetet az ott élő manókkal és egyéb mesebeli lényekkel együtt. Csapatok vállalkozhattak arra, hogy megfejtik a varázsigét, amellyel visszaállhat a régi rend. Nagyon örülünk, hogy ennyi bátor gyerek, egyetemista és felnőtt segít nekünk megtalálni az egyes állomásokon elrejtett betűket, amelyeket helyes sorrendben összerakva megtörik az átok.

Mint utólag kiderült, kettős ereje is volt a varázsszónak, hiszen ahogy a versenyzők kitalálták a „poklade” kifejezést – amely sokácul busójárást, farsangot jelent -, nagy hanggal, kerepelve meg is jelentek a busók. Táncolni, fényképezkedni is lehetett velük. – Tudtunkkal eddig Pécsett még sosem jártak busók – mondta Pánki Betti. – Arra gondoltunk, azoknak is elhozzuk a híres mohácsi télűzés hangulatát, akiknek egyébként nincs lehetőségük ellátogatni oda.

A szervezők a busókat különleges feladattal bízták meg: egy boszorkánybábut helyeztek a Balokány-tó vizére, amit a két birkacsuklyás maszkos áthúzott a túlsó partra. A legenda szerint ha a banya elsüllyed, akkor nem igazi boszorkány, ha viszont fennmarad a víz színén, akkor – a rossz megtestesítőjeként – máglyán a helye. Mivel a balokánybéli vasorrú békésen átszelte a vizet, a busók nagy csinnadratta közepette el is égették.

A télűző-tavaszváró programot sokan nézték végig – többek között egy négygyermekes pécsi házaspár is. Az édesapa elmondása szerint elsősorban a jóidő vonzotta a családot a ligetbe, de nagyon tetszett nekik a program. – Pécsiek vagyunk, de így, együtt most először jöttünk el ide. Én még gyerekkoromból emlékszem a Balokányra. Bár Kovácstelepen, a város másik részében nőttem fel, azért ismertem ezt a környéket. Örülök, hogy egyre csak csinosodik! Tiszta a levegő, nem nagyon járnak erre autók. Szívesen hozzuk ide legközelebb is a gyerekeinket, főleg, ha ilyen jó programokkal várnak bennünket.

Sötétedés után tűzzsonglőrök bemutatójával zárult a kültéri program, a Pepita Kultúrtérben pedig a hat hölgy alkotta Rokokó Rosé zenekar saját dalaival estig szórakoztatta a beszélgető-borozgató közönséget.

A Balokány-ligetben álló Pepita Kultúrtér 40.640.000 forintos uniós támogatással újulhatott meg.  A főpályázó a Tett-Hely Ifjúsági Egyesület, konzorciumi partnere pedig Pécs Megyei Jogú Város.

További információ: Friesz Judit (20/953-6619)

None :P None :P