Szépülő Balokány-liget

Post

  |  

A nagy vihar után alig vártam, hogy kijussak a ligetbe, hogy megnézzem, nem okozott-e kárt valamiben. Most csendes a tó víztükre, egészen kis apró hullámok redőzik egyes részeit. A zöldmoszat egy kis szigete a keleti oldal szélvédett helyén nyújtózkodik.

 

Találkozok Katival, aki reggel hat órától már kint van, és tisztítja a vihar okozta kisebb károkat. A letört faágakat összegyűjti és elhordja a tárolóhoz, a lekaszált fű mellé, ami elszállításra vár. A vízitököt az előző nap erős hullámzása a betonpart közelébe sodorta. Már három szép sárga virága látható, karéjos levelei szomszédságában. Reméljük, a kéz közelbe sodródott virágok nem esnek áldozatul a ligetet látogató embereknek.

Lassan az ültetett tavirózsák is elérik a felszínt, és virágaikkal megörvendeztetik az arra sétálókat. A vasúthoz közeli vizesárokban elvirágoztak a mocsári nőszirmok, melyeket csak az avatott szemek és a kis vörös mókusok láthattak.

Az Ifjúsági szolgáltató ház, a „Pepita” építése jó ütemben halad, és az augusztusra ígért átadás teljesülni látszik. Bakán Brigitta, az építkezés egyik vezetője mutatja meg az építési területet.

Kialakították az alsó helyiségeket, új csatornarendszert építettek ki, beszerelték a gépészeti és villamos berendezések egy részét, lassan minden ajtótok a helyére kerül. Készül a lépcsőház vaskorlátja és az üvegezés a tetőn lévő kupolában. A cserepek felrakásához a tetőlécek már fent vannak, hamarosan a szögletes ablakokat is behelyezik.

A csatornázási munkálatok nagyobb része már befejeződött, a tereprendezés van folyamatban. Amerre nézek, szorgos iparosok végzik munkájukat. A terasz befejezéséhez újabb engedély szükséges, mert meg kell erősíteni a födémet.

Jó érzés sétálni a Balokány- ligetben, és látni a sok pozitív változást. Nagyon kevesen tudják, hogy ez a „kis változás” mekkora összefogás eredménye, mennyi utánajárás, küszködés, engedélyek megszerzése, pályázatok megírása, anyagok beszerzése, és az anyagi feltételek megteremtése volt ehhez szükséges.

Nagy csobbanással beindul a tó közepén a szökőkút, és vízsugarak repülnek a magasba a kék ég felé. Talán egyszer a közeljövőben a Balokány Ligetért Összefogással épített Aranyeső-forrásra szerelt, új szökőkút látványa is örömet okoz majd az erre sétálóknak.

Baumann József

None :P None :P