Kié lesz végül a sétány?

Post

  |  

Tavaly nyáron rengeteg problémát okozott a Balokány Ligetért Összefogásnak a 2012 tavaszán átadott EKF-sétány, amely a 6-os úttal párhuzamosan halad, egészen a Zsolnay Kulturális Negyedig.

Az ügy háttere korábban már összefoglalásra került: http://balokany.hu/?p=576 (Részben vagy egészben?) Mivel az egykori fürdő területére tervezett – időközben véglegesen meghiúsult – szállodaberuházás miatt a Balokány területe három, eltérő helyrajzi számon nyilvántartott területre osztódik, a sétány ezek közül kettőt is érint. A nyugati fele található a tóhoz tartozó rész északi oldalán, a keleti oldal alapvetően a Pécs Holding kezelésébe tartozik.

A Balokány-ligetért Egyesület nevében augusztusban levelet írtunk az önkormányzatnak, felsoroltuk mindazokat az érveket, amelyek alapján számunkra kezdettől fogva nyilvánvaló volt, hogy az Egyesület csak részben vállalt át közfeladatokat, amibe nem tartozik bele az időközben elkészült sétány üzemeltetése, bár annak tisztán tartását hónapról-hónapra elvégeztük, a nyugati részét júliusban társadalmi munkában gyommentesítettük, a napvilágra került dísznövényeket több alkalommal meglocsoltuk (sajnos jó részük azonban minden erőfeszítés ellenére kiszáradt).

Úgy tűnik, ezt követően hónapokig nem történt semmi, ezért januárban megbeszélést kezdeményeztünk az önkormányzattal. Ennek alapján egyértelművé vált, hogy valóban nem a civilek feladata a sétány üzemeltetése, függetlenül attól, hogy annak egyik fele a ligethez tartozó helyrajzi számon helyezkedik el.

Részünkről a probléma tehát végre megoldódni látszik. Ám mivel a lakosság (pláne a parlagfű) nem tudja, hogy a sétány két helyrajzi számon megy keresztül, továbbra is az lenne a legésszerűbb és leghatékonyabb megoldás, ha a sétány egészének az üzemeltetését egyetlen szervezet kapná. Ennek keretében a megbízott szervezet(ek) továbbra is számíthat(nak) a segítségünkre.

Sajnos a rézsű hétről-hétre egyre jobban hasonlít a tavalyi állapotához, ezért kezd sürgetővé válni a helyzet végleges megoldása a kedélyek (és főleg a lakosság) megnyugtatása érdekében.

Mellesleg a Pepita épülete látványosan kezd szépülni, köszönhetően az építkezés előrehaladásának. Minden jel szerint 2013 végre a Balokány-liget megújulásának az éve lesz!

Pánovics Attila

 

None :P None :P