Kézi gyomirtás a Balokány-ligetben

Post

  |  

2012. július 11-én a Balokány-ligetért Egyesület tagjai reggel hét órakor nekiálltak, hogy a derékig érő parlagfüvet és gyomokat kihúzgálják a város által díszcserjékkel beültetett területen, a betonsétány fölött. Nem tisztázott jelenleg, hogy ez pontosan kinek a feladata, de a fertőzött terület gyommentesítése nem várhatott tovább.

Kesztyűket húzva álltunk a munkának, hogy a pengeéles sásfélék nehogy mély sebeket ejtsenek a kezeinken. Annak érdekében, hogy minél kevesebb gyökér maradjon a talajban, és könnyebb legyen a munka, előző este a tó vizével beáztattuk a gyomokkal borított területet.

Egymás mellé állva, lentről felfelé haladva húzgáltuk a fűféléket, a ruhánkra tapadó zöld muhart, a sokszor ujjnyi vastag szőrös disznóparéjt, libatopot és a parlagfüvet. Egy óra elteltével már látszottak a rézsűben a gyomoktól megszabadított, apró cserjék.

Sajnos az öntözés és gondos ápolás hiánya miatt sok elszáradtat láttunk munkánk során. Talicskával hordtuk el a kitépett gyomnövényeket, és szétterítettük a lekaszált, egyelőre „senki földjére”, hogy komposzttá váljon.

A tűző nap perzselte a testünket, arcunkról patakzott a verejték. Egy kis időre elért minket a felettünk elhaladó, sötét viharfelhő széle. Csak néhány esőcsepp hullott, ami még felüdülést is jelentett.

Négy óra leforgása alatt intenzív, kemény munkával megszabadítottuk a kis cserjéket a feléjük magasodó gyomoktól. Sajgó derékkal nézzük végig a közel száz méter hosszú rézsűt, és csak néhol látunk elhagyott fűszálakat.

A gyomirtás során, a növények közül két zsák szemetet szedtünk össze, de nincs hova tenni, mert a sétányon nincsenek szemetes edények kihelyezve. A szerszámainkat összeszedve, verejtékező arccal járjuk végig a sétányt a megtisztított rézsű mentén. Mások helyett kellett dolgoznunk, de a mi városunkért, Pécsért tettük.

Baumann József

None :P None :P