A Balokány-liget takarítása

Post

  |  

2012. március 19. hétfő, József nap. Egyedül állok neki a szemét összeszedésének a Balokány-ligeti tó környékén. A világítási kábelek lefektetése befejeződött, az árkokat temetik, és a terepet rendezik a munkások. Éppen megtelik a zsákom mindenféle eldobott műanyagflakonnal és italosüvegekkel, amikor a BIOKOM munkatársai megjelennek és ürítik a két szemetesedényt. A zsákot feldobom a kisteherautóra és kérek egy cserezsákot, hogy a többi szemetet is össze tudjam szedni. Ezt a zsákot – ami duplája az előzőnek – szintén megtöltöm az összeszedett szeméttel. A jó idő egyre több embert csal ki a ligetbe, és sajnos sokan lusták pár métert megtenni a szemétgyűjtőkig.

A tó felszínén lebegő anyagokat a szél a keleti partszegélyhez sodorta. Ennek kiemeléséhez a lombseprűt használom. Két óra alatt lehalászom a vízfelszínt, és kupacokba gyűjtöm a víztől csorgó szemetet. Szerencsére a lebegő „fonalas algák” nagy telepeit is partközelbe tereli a szél, és most ezeket halászgatom szorgalmasan. Valami okból télen sok törpeharcsa elpusztult a tóban, azok is kikerülnek a partszegélyre. A szemétkupacokat világoszöld algák borítják, de a tó felszíne megtisztult. A szél most vidámabb hullámokat kerget a tó víztükrén.

A „gombaház” előtt elkezdték a járdalapok visszahelyezését és betonozását, valamint a régi lámpaoszlopok betontuskóinak kiemelését. Ez még a markológépnek is igazi kihívást jelentett.

A félszigetnél a járdán víz tört föl két éve, és a nehéz földgépek súlyától még intenzívebb lett most a vízkitörés. Nagyon magas a vízszint, és a tóból egy csövön keresztül beszivárog a talajba. Ennek ideiglenes elvezetéséről is gondoskodni kellett.

Kitisztítottam az Aranyeső-forrás előterét, lekapartam az algaképződést a lapos meder két partján. A múlt héten felújított táblafestések ragyognak a napsütésben. Szerdán egy népesebb csapat jön takarítani, hogy a Víz Világnapjára szervezett rendezvényre minden rendben legyen.

Baumann József

Mecsek Egyesület Munka Osztályelnök

None :P None :P