Ujjé, mégis a Balokány ligetbe gurulhat a villamos (Bama.hu)

Post

  |  

Fekete napként zárta le 1960. augusztus 31-e a pécsi villamos 47 éves történetét – akkor csilingelt be  utolsó útján a Széchenyi térre. És eddig a pillanatig úgy tűnt, a következő fekete nap 2022. november 30-a lesz – ezt a határidőt kapta ugyanis a a Ferencesek utcája alján tanyázó sárga kocsi fővárosba történő visszaszállításra az üzemeltető Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület.

Ahogyan arról már többször beszámoltunk, a jelenleg ideiglenes tartózkodási engedéllyel bíró jármű maradásához az alatta futó közművek kiváltását írták elő. Ennek tetemes költségeire azonban már nem futotta a büdzséből, így az a szomorú helyzet tűnt az egyetlen megoldásnak, hogy a pécsiek mellett a turisták körében is népszerű villamost visszaviszik a tulajdonos Magyar Villamosvasút-történeti Egyesülethez.

Ennek apropóján tartott kedden villám-sajtótájékoztatót Barkóczi Csaba fideszes önkormányzati képviselő, emlékeztetve a jármű ipartörténeti fontosságára, egyben a már említett helyi és turisztikai vonzerejére. Üzenetében felszólította Péterffy Attila polgármestert, hogy – a városi cégvezetők kiemelt bérezése helyett például – tegyen meg mindent a villamos Pécsett tartására.

Ekkor még nem tudhatta, hogy erre most új esély nyílott. Amint arról ugyanis a Dunántúli Napló kérdésére Roflics Gergő, az üzemeltető egyesület vezetője jó hírként beszámolt, éppen most terjesztenek az önkormányzat elé egy olyan új ajánlatot, amely révén talán maradhat a villamos Pécsett.
Igaz, nem a Ferencesek utcájában, hanem a Balokány ligetben. Amely a turistautak fősodrán kissé kívül esik ugyan, ám szintén autentikus helyszín, hiszen az egykori három vonal egyikének éppen a Zsolnay gyár előtt volt a végállomása. Ahhoz ugyanis, hogy az átszállítást az önkormányzat anyagilag is támogathassa, mindenképpen szükséges a tulajdonjog megszerzése is.

Roflics Gergő szerint pedig új javaslatukkal a régi, illetve a reménybeli új tulajdonos között a zsákutcába jutni látszó egyeztetés kerülhet a villamos Pécsett tartását eredményező új dimenzióba. Amely miatt – most úgy mondta, szinte biztosan – elhalasztják a villamosban bemutatott tárgyak most szombatra tervezett kényszerű elárverezését is.

https://www.bama.hu/helyi-kozelet/2022/11/ujje-megis-a-balokanyligetbe-gurulhat-a-villamos

None :P None :P