Munka a Balokány-ligetben

Post

  |  

Minden héten ellátogatok a Balokány-ligetbe, hogy megnézzem a szép környezetet. Az elmúlt évben ültetett „fáimat, cserjéimet” szükség szerint megöntözöm néhány vödör vízzel, melyet a tóból merítek. A tanösvény táblák felületét megtisztítom a portól, madárpiszoktól szükség szerint.

Ma kora reggel, amikor kilátogattam a ligetbe, még senki nem volt a tó körül, a napsugarak éppen csak ferdén törtek át a koros fák lombkoronái között. A tó felmelegedő betonperemén vízisikló sütkérezik, majd megijedve tőlem a vízbe csúszik.

Először mindig sétálok egy kört a tó mentén, és gyönyörködök az elmúlt évek alatt megszépült környezetben. A BIOKOM tegnap elvégezte a kiszáradt öreg füzek kivágását, levágták a vihar által megtört balesetveszélyes ágakat. A kivágott fák nagy részét elszállították, az apróbbak még hátra vannak.

A Pepita előtti terebélyes platánfa gyökerei szétfeszítették betonabroncsukat, a betonelemek várják, hogy újjáépítsék velük a gyökérkoszorút. Az Aranyeső-forrás köré ültetett téli jázmin cserjék megerősödtek, ezért egy kis fazonigazítást végzek rajtuk, hogy a forrás fehér koronája szép legyen. A cserjékre kúszott gyomnövényeket letépkedem, mert benőtték a szép zöld ágakat. Néhány bodza is kitört, amit tőben visszametszek. Lassan a forrás legfelső részt is benövi a zöld jázmin és akkor igazán szép lesz a forrás. A forrás vízelvezető betonmedrét megszabadítom a zöld és barna algáktól, melyek nagyon csúsznak és balesetveszélyesek. A sásliliomok elvirágoztak, ezért a virágok szárait lemetszem, hogy a szép zöld levelei legyenek láthatóak. Két talicska zöld nyesedéket viszek a komposztálóhelyre, ahol majd újrahasznosításra kerül.

Az elvégzett munkák végén beindítom az Aranyeső-forrás szökőkútját és gyönyörködök a szép látványban. A tó körül egyre többen sétálnak, olvasnak a padokon, hűsölnek a fák lombjai alatt és odébb kutyákat sétáltatnak. Örömmel nyugtázom magamban, hogy nem volt hiábavaló az összefogás a liget megmentéséért.

Baumann József Mecsek Egyesület Munka Osztály elnöke

DSCN5055

None :P None :P