A Balokány-liget télen

Post

  |  

Fagyos hideg levegő festi pirosra arcomat néhány perc alatt a Balokány-ligetben. Negyven centiméteres porhóban gázolok az Aranyeső-forráshoz. Feketerigók melegednek a forrás kifolyónyílásánál. A tó legnagyobb része fehér asztalként terül el a park közepén. Csak néhány helyen látszik ki a jég közé szorított víztükör.

Most láthatóvá válnak a tó alján rejtőzködő jelentősebb forrásmezők. Felettük nem tud befagyni a víztükör, mert a források közel 14 fokos vízhőmérséklete ezt egyenlőre megakadályozza. A zsilipnél a kifolyó víz hőmérséklete 3,5 fokos.

Az Aranyeső-forrás vízelvezetőjében zajlik az élet, zöldek az algatelepek, melyeket el kell távolítani a balesetveszély elkerülése érdekében, és nem is igazán szép látvány. Söprűvel és lapáttal sikerül széppé varázsolni a forrás előterét. A tó partján több helyütt a BIOKOM kérésemre figyelmeztető táblákat helyezett ki, hogy ne lépjenek a jégre, mert életveszélyes.

A sűrű díszcserjék között rigók pihennek felfújt tollkabátjukban, és csak nagyon indokolt esetben szállnak tovább. Nagy a hó mindenütt, és terített asztaluk – a talajréteg – most számukra elérhetetlen. Szerencsére akad még néhány díszcserjén bogyó, amivel éhségüket csillapíthatják. A félszigetnél ideiglenesen feltörő meleg forrásvíz körül zöld a fű, és a levegő is melegebb. Itt rendszeresen látni rigót, rozsdafarkút.

A tavat többször körbesétálva úgy határoztam, hogy elmegyek a közeli boltba és veszek eleséget az éhező madaraknak. Kenyérszalonnával és almával térek vissza a tóhoz. A szalonnát felszeletelem és a bokrok ágaira fűzöm fel az almák egy részével együtt. Az almák másik részét fagymentes helyekre: a kis tócsához és az Aranyeső-forrás fölé, a fedett részre teszem, ahol egy kis ökörszem is meghúzódott. A tó falazata alatt, a víztükör felett egy fűcsomón vörösbegyet is látok melegedni.

Most elkezdtem etetni a madarakat a Balokány ligetben, és ez azt jelenti, hogy a hó elolvadásáig etetnem, etetnünk kell őket. Kérek mindenkit, aki arra jár, vigyen ki néhány almát, esetleg krémsajtot, vajat, főtt zöldségeket vagy kenyérszalonnát. A bokorra, ágakra, hómentes területekre ezeket ki lehet rakni. A madaras boltokban lehet venni cinegegolyókat és egyéb hasznos etetnivalót.

Segítsünk tollas barátainkon, hogy túléljék a zord időt, és tavasszal majd dallamos énekükkel meghálálják nekünk.

Baumann József írása

None :P None :P