TAVASZI SZÉL, VÍZ ÉS VIRÁG (Sajtóközlemény)

Post

  |  

A JÓIDŐ BEÁLLTÁVAL EGYRE ÉLÉNKEBB AZ ÉLET A BALOKÁNYBAN

Homokozólapátokkal a kezükben érkeztek meg az első óvodások szerdán délelőtt a pécsi Balokány-ligetbe. A kis szerszámokra azért volt szükségük, mert ők is – összesen mintegy nyolcvanan – beszálltak a liget szépítésébe. Virágokat ültettek, amelyek nemsokára majd a Pepita Kultúrtér épületének teraszát díszítik. Munkájuk végeztével pedig megismerkedhettek a Balokány páratlan élővilágával.

Egymást érik a tavaszi ligetben és a Pepita Kultúrtérben a gazdagabbnál gazdagabb programok, melyek központi gondolata minduntalan a környezeti nevelés és a kultúra.

Évtizedek óta nem jártak annyian a Balokány-ligetben, mint az ezévi majálison – állítják a rendezvény szervezői. Elmondásuk szerint több ezren ünnepeltek közösen május elsején a város egyre szépülő „zöld szívében”. Hamisítatlan békebeli érzése lehetett azoknak, akik ellátogattak az egész napon át tartó programok valamelyikére. A csalogatóan gazdag kínálat mellett a szervezők szerint nagyban hozzájárult a rendezvény sikeréhez az is, hogy a Balokány-béli családi napot összekapcsolták a Zsolnay Kulturális Negyed és a Pécsimami Egyesület ugyanakkor zajló eseményeivel.

A tavaszi napsugarak alig néhány napra rá már óvodás csoportokat hívogattak a Balokányba. A pécsi Keleti Városrészi Óvoda Vargha Damján utcai tagóvodájának, valamint a református óvodának összesen három csoportja öntözgette szorgalmasan a frissen elültetett fátyolvirág-, pillangóvirág- és petúniamagokat. A hatéves Horváth Tímea azt mesélte, hogy már számtalan alkalommal járt itt – volt, hogy a szüleivel jött, hiszen a közelben lakik, és volt, hogy az óvodástársaival együtt látogattak el a Balokányba.

– Az ovink itt van a szomszédban – mondja Mihajlovicsné Orzsi Enikő, a Vargha Damján úti óvoda tagintézmény-vezetője -, rendszeresen elsétálunk a csoportommal a ligetbe, például, hogy megfigyeljük az évszakok változását, a növényeket, a madarak csicsergését, de már többször jöttünk gesztenyét, faleveleket gyűjteni. Természetbarát, természetjáró csoport vagyunk, rengeteget kirándulunk a gyerekekkel – főleg a Mecsekben. Nagyon örülünk annak, hogy a Balokányban immár arra is lehetőség nyílt, hogy különféle szervezett programok keretében bővíthetjük az óvodásaink ismereteit!

Hogy vajon a mókus miért rágcsál folyamatosan, vagy hogy hány évig élnek a liget tavába nemrég telepített koi pontyok – mindezt már egy kiadós ligeti séta során tudhatták meg a picik. A Balokányban dolgozó szakemberek számtalan érdekes tudnivalóval látták el a gyerekeket, mielőtt sportvetélkedőket tartottak nekik a parkban. Az ehhez hasonló, úgynevezett ligeti tanodáknak már eddig is nagy sikere volt pedagógusok és kisgyerekek körében egyaránt, ezért nyár elejétől már iskolás csoportokat is várnak hasonló rendezvényekre.

Egyéb programokból pedig addig is akad bőven, mégpedig minden korosztály számára! Csak hogy a májusi legjelentősebbeket említsük: 16-án – két hasonló rendezvényt egybekötve – mintegy félezer fiatalt várnak a ligetbe, akik plédekre leheveredve vitáznak majd ifjúságpolitikai kérdésekről. Az Ötletpiknik és a Voters Day elnevezésű vitafórumokat a Nemzeti Ifjúsági Tanács megbízásából szervezik, és minden érdeklődőt szeretettel fogadnak. A szakmai beszélgetéseket slam poetry, tűzzsonglőrök bemutatója és a Ska-Pécs zenekar koncertje tarkítja majd.

Május 25-én pedig a gyermeknap alkalmából színes kavalkád várja a kicsiket és családjaikat: lesz többek között kézműveskedés, arc- és hennafestés, íjászat, egyéb sportprogram és többféle előadás is. A valamivel nagyobbaknak aznapra kultúrestet szerveznek, amelyen lampionokat készítenek, melyeket – az eltűnt gyermekek világnapja alkalmából – a tó vizére eresztenek, felhívva ezzel a figyelmet az otthonukból eltűnt, csellengő gyermekek és családjaik sorsára.

A nemrég még elhanyagolt pécsi Balokány-liget mostanra teljesen megújult, a területén álló Pepita Kultúrteret pedig 40.640.000 forintos uniós támogatással hozták rendbe. A főpályázó a Tett-Hely Ifjúsági Egyesület, konzorciumi partnere pedig Pécs Megyei Jogú Város.

None :P None :P