Aquaprofit: szállodát álmodnak a Balokányba (pecsma.hu)

Post

  |  

Bár már lassan hét éve is van annak, hogy Tasnádi Péter polgármestersége idején egy komolyabb családi ház áráért eladta az önkormányzat az egykori Balokányfürdő telkét, de a tulajdonos azóta semmit nem kezdett a területtel. Most uniós pályázati pénzből építenének szállodát itt.

 

Még 2007-ben döntött a Tasnádi vezette, szocialista többségű önkormányzat, hogy eladja egy magáncégnek az egykor szebb napokat látott Balokányfürdőt. Akkor mintegy hatvanmillió forintot fizetett az Aquaprofit Zrt. a belvárosi, focipálya méretű telekért. A már akkor is olcsónak számító ár fejében azt várták, hogy egy-két év alatt újra fürdőt alakítanak ki a telken, s a strand műemléki épületeit is rendbe hozzák.

Később nem kizárólag fürdőben gondolkodtak, hanem wellness-központot is magában foglaló szálloda építését határozták el. Az egészből nem lett semmi, a terület egyre inkább lepusztult.

Előbb arra hivatkozva nem vágott bele a munkába a társaság, hogy nem nyertek a pályázatokon, majd a pénzügyi világválságot okolták. Most újra nagy ívű tervekkel jelentkeztek. Kiss Ágota, a társaság munkatársa lapunk kérdésére azt mondta, most csak szállodaépítésben gondolkodnak.

– Bízunk benne, hogy mind az uniós támogatások, mind a kedvező kamatozású hitelek a segítségünkre lesznek – magyarázta.

Van B-tervük is, bár azt is uniós pénzekhez kötik: ha az EU nem támogatja a szállodafejlesztést, akkor az ingatlan gazdaságfejlesztési célú hasznosításában is gondolkodnak, de hogy ez pontosan mit is jelent, arról a cég nem beszél.

A hotelre egyébként 4,5-5 milliárd forintot költenének. Bíznak benne, hogy 2-3 éven belül sikerül beindítani az építkezést. Azt is szeretnék, ha a hatóságok enyhítenék a területre érvényes műemléki kötöttségeket.

A főépítész szerint érték
Csaba Ders, Pécs főépítésze azt mondja, mindenképpen meg kell őrizni valamit a Balokányfürdőből akkor is, ha egy új beruházás épül ide.- Pécs egyik kiemelkedő értéke, történelmileg meghatározó létesítménye volt. Avatásán részt vett, később itt edzett Abay Nemes Oszkár, olimpikon, úszóbajnok. Nem mellesleg a létesítmény a Zsolnay-család felajánlása nyomán épülhetett meg, s generációknak nyújtotta hosszú évtizedeken át az egyetlen vizes sportolási lehetőséget a városban – vélekedik Csaba Ders.

Hozzátette: az építésügyi hivatallal lehet egyezkedni, így bízik benne, hogy egy esetleges komoly beruházás előtt meg tudnak állapodni majd a felek.

Kerestük a kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalát is, ahol megtudtuk: a Balokányfürdő országos műemléki védelem alatt áll, de a védelem törlésére bárki javaslatot tehet.

Korb Zoltán

(http://www.pecsma.hu/pecs-aktual/otmilliardos-szallodat-almodnak-a-balokanyba)

None :P None :P